Alter G: lopen met minder zwaartekracht!

8 weken trainen voor een loopwedstrijd (lees: bijna enkel lopen en slechts 1 of 2 rustdagen per week) is niet altijd ideaal. Zo loop je al gauw overbelasting op. Daar wilde ik iets aan doen maar ik wist niet goed wat. Tot een kinésist uit Gent mij contacteerde en vertelde over zijn ‘indrukwekkend-trainingstoestel’: Alter G!

Lees hieronder meer over Alter G, voor wie Alter G geschikt is, hoe je Alter G gebruikt, de kostprijs en wat mijn ervaring ermee is.

ALTER G: de revolutionaire loopband

Wat is Alter G?

Alter G of de anti-zwaartekracht loopband is een revolutionair toestel waarbij je metverminderde zwaartekracht kunt lopen. Het toestel is ontworpen door de NASA om astronauten gewichtsloos te laten lopen, als trainingsprogramma.

Door DAP (Differential Air Pressure) kan het lichaamsgewicht gemanipuleerd worden waardoor de loopband tot 80 % van je lichaamsgewicht kan ondersteunen en dat gewicht dus geleidelijk opheft. Hierdoor wordt de belasting op je gewrichten heel wat lager en kun je trainen met een
lagere belasting.

Voor wie is Alter G geschikt?

Op het eerste zicht dacht ik dat zo’n toestel enkel nuttig was voor topatleten. Niets was minder waar! Ook voor mensen die vaak last hebben van hun benen, enkels en knieën na het lopen of revaliderende atleten (na breuken of stressfacturen) is dit toestel bijzonder interessant.

Alter G toestellen zijn uniek in België: er zijn slechts een 10-tal toestellen beschikbaar! Oa. in voetbalclubs AA Gent en Anderlecht alsook bij het Universitair Ziekenhuis van Gent.

In het Progresscentrum onderscheiden ze 4 doelgroepen die baat hebben bij het gebruik van Alter G:

1.Sporters

Voor mensen die intensief trainen naar een bepaalde wedstrijd toe (lees: mezelf), kunnen met de Alter G trainen aan een lagere belasting. Door de technische competenties van het toestel blijf je zo wel trainen op conditie, maar ga je de gewrichten daarentegen véél minder belasten dan normaal.

Ook kan je je looptechniek bijschaven met de Alter G aangezien op hoge snelheden kan gelopen worden met een minder zware conditionele prikkel. Dus: dit toestel is ideaal voor zowel beginnende als professionele sporters.

2. Mensen met obesitas

Omdat de impact op gewrichten toeneemt naarmate iemand zwaarder weegt, is het ideaal om de zwaartekracht te verminderen en zo je gewrichten minder te belasten. Er kan sneller en beter bewogen worden waardoor je ook sneller gewicht verliest.

3. Senioren

Voor mensen die te kampen hebben met artrose, reuma of osteoporose (dus eigenlijk niet per sé enkel senioren) is dit toestel ook ideaal. Aangezien je ook stevig vast moet zitten in het toestel, is de kans op vallen nihil. Ook wandelen in dit toestel kan perfect: zo komt de bloeddoorstroming in het lichaam op gang en worden de spieren versterkt.

4. Revaliderenden

Vaak moet je na het vaststellen van een blessure een hele tijd rusten. Om echter de  lichaamsbeweging opnieuw aan te vatten het het herstel te bespoedigen is ook de Alter G ideaal. Met de alter G kunnen mensen met blessures ter hoogte van de rug en onderste ledematen eigenlijk pijnvrij lopen. In het progresscentrum gaan vaak mensen met volgende letsels en kwetsuren terug beginnen trainen met het alter G toestel: voorste kruisband letsels, achillespeeskwetsuren, hernia’s, knieprotheses, doorgemaakte breuken, operatie aan voeten/knieën/heupen, spierscheuren en overbelastingen.

Hoe werkt Alter G?

Je start met het aandoen van een speciale, korte broek (over je eigen sportbroek) waaraan een rits is bevestigd. We zagen er net uit als ballerina’s met een zwarte tutu ;).

Daarna moet je in een soort van ‘koker/zak’ kruipen die vastgemaakt is aan de loopband, waaraan ook ritsen bevestigd zijn. Beide ritsen moet je vervolgens aan elkaar ritsen ter hoogte van de heupen waardoor er geen lucht meer kan ontsnappen.

Van zodra je het toestel opstart en een bepaald percentage instelt waaraan je wilt lopen, wordt het onderstuk luchtledig gemaakt (alles onder je heupen) en begint de loopband te rollen.

Ten slotte stel je je looptempo in, zet je Netflix op (zalig om je lievelingsserie te volgen tijdens het lopen  !) en begin je te lopen tot je de gewenste kilometers of tijd hebt bereikt.

Wat kost zo’n training?

Voor een 10 beurtenkaart van 0-30 minuten betaal je 20 euro per sessie. Voor een 10 beurtenkaart van 30-60 min betaal je 30 euro per sessie. Je kunt ook een maand/3maand/6maand abonnement nemen voor 90/210/300 euro waarbij je Alter G onbeperkt kunt gebruiken. Een intake gesprek met een demonstratie van 15 minuten is gratis.

Opgelet, deze prijzen zijn indicatief: van zodra je ook nog kinesitherapie en/of personal training volgt in deze praktijk of bepaalde doktersbriefjes voorlegt, liggen de prijzen helemaal anders. Om gebruik te maken van het goedkoper tarief van de Alter G contacteer je best hier  het Progress team voor meer info.

REVIEW: Mijn ervaring met Alter G

We werden heel hartelijk onthaald en Jens beantwoordde alle vragen die we stelden over het toestel. Toen ik in het toestel kroop leek het wat onwennig en dacht ik even dat het toestel met mij erin zou ontploffen :-), maar Jens stelde mij direct op mijn gemak.

Ik heb uiteindelijk 45 minuten gelopen en geen enkele keer last gehad van mijn lies (terwijl ik anders tijdens het lopen toch af en toe druk voel op mijn lies na een halfuur). Enerzijds liep ik heel gemakkelijk en voelde ik veel minder weerstand dan anders. Anderzijds had ik het veel warmer dan anders omdat de helft van je lichaam in warme lucht vertoeft.

Na het lopen voelden mijn benen heel licht aan en leek het alsof ik geen bijzonder zware inspanning had gedaan. Ook de volgende dag was er geen stijfheid te bespeuren en voelden mijn benen niet zwaar aan.

Conclusie

Alter G lijkt een heel indrukwekkend toestel, en dat is het ook! Het toestel is niet alleen bedoeld voor sporters met overbelasting, maar kan voor veel meer doeleinden gebruikt worden waardoor ik dit toch wel een geniale uitvinding vind.

Het gebruik van dit toestel is niet goedkoop maar kan wel vele problemen bestrijden (en vele kinésessies met oefeningen of wekenlange platte rust is ook niet optimaal). Het is dan ook heel erg jammer dat dit toestel nog niet zo gekend is, maar met deze blogpost proberen wij dit uiteraard al een beetje te veranderen :-)!

Het was kortweg een superleuke ervaring! Bedankt Jens Declerck voor de sportieve uitnodiging ;). Heb je nog meer vragen over Alter G? Contacteer ons gerust en we sturen je asap een antwoord terug!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Alter G Lopen Met Minder Zwaartekracht - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Alter G Lopen Met Minder Zwaartekracht - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Alter G Lopen Met Minder Zwaartekracht - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Alter G Lopen Met Minder Zwaartekracht - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie