Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt trouwens nog een blogpost) die al dateert van augustus 2020 (Time flies :o !) stond mijn bloggen én sporten (lopen, fietsen en zwemmen) op een lager pitje. Mede door een nieuwe job, verlofperiode trainde ik maar zonder doel. Ook op reis kon ik de aantal trainingen op één hand tellen. Tóch kreeg ik meer en meer pijn in mijn heup terwijl ik minder en minder sportte. Ik dacht eerst dat het door te weinig sport kwam. Maar van zodra ik mijn trainingen opdreef en vooral na intervaltraining, deed mijn heup zodanig veel pijn zodat ik er zelfs 's nachts van wakker werd. Mijn volgend loopdoel zou wel eens in gedrang kunnen komen... Zonder dat ik het wist, werd ik er ook onbewust verdrietig door.

Nog meer rusten is geen optie bij mij (ik word er zelfs lastig van). Ook me bij de situatie neerleggen of aanvaarden dat ik geen 3 x 7 meer ben is een NO-GO. Dus de inspector Morse in mij ging op zoek. Echo, MRI, röntgenfoto's, afspraken met dokters, vastelling van een lichte heupdysplasie (afwijking in mijn heup waardoor de heupkom niet helemaal gesloten is en er dus meer druk komt op een bepaald deel van de heup), loopanalyse, 2e opinies, podoloog... Alles passeerde opnieuw de revue.

Het doet me erg denken aan mijn vorige knieblessure. Het lijkt dezelfde rollercoaster van emoties te zijn met dezelfde start als de vorige keer 'hmmmm, je hebt geen goeie heupen en zal daarmee zeker geen marathons meer kunnen lopen' of 'halve marathons zouden beter zijn voor jou' met de bijhorende tranen en hartzeer inclusief tot  'met veel corestability, stretching, mobiliteitsoefeningen en krachttraining zie ik dit toch wel goedkomen hoor'. Oef!

Alleen deze keer ben ik geleerd. Ik zal niet proberen nóg meer te rusten, ik zal mijn gewricht niet om de 3 maand laten volspuiten met gel noch cortisone en afwachten of het beter gaat. Nee bij mij helpt dat niet. Deze keer meteen ACTIE. Om alles wat sneller te laten gaan (tegenwoordig duurt een afspraak maken bij een specialist bijna 2 maand), had ik al actie ondernomen en de info van de loopanalyse die ik deed bij Running & More en bij de podoloog, nam ik mee naar de dokter. Zo kon de dokter zijn advies geven op basis van mijn (meer persoonlijke) input.

Ook mijn steunzolen op maat hebben hun beste tijd gekend. Omdat die zolen - in tijde van mijn knieblessure - een goeie boost hebben gegeven aan het herstel, geloof ik er nu ook voor de volle 100 % in dat die opnieuw zullen bijdragen tot een betere loophouding en betere looptechniek.

Dus, terwijl mijn nieuwe steunzolen in opmaak zijn, maakte ik vandaag kennis met een nieuwe kinepraktijk hier om de hoek. Ik voelde meteen een klik en kon met heel mijn geschiedenis bij haar terecht. Ook zij minimaliseerde de zware woorden van de dokter en gaf mij energie om ervoor te gaan. 

Dussss mijn doel van dit jaar,.... Barcelona marathon (7 november) schrijf ik toch nog niet helemaal op mijn buik en er is zelfs een sprankeltje hoop dat het tóch nog goedkomt. Definitief inschrijven, daar wacht ik nog even mee (via ASICS Frontrunner heb ik sowieso een startbewijs, maar inschrijven = echt gaan). Hierbij beloof ik plechtig aan mezelf dat ik meer oefeningen zal doen en meer zal stretchen. Ook mijn knieblessure werd daardoor opgelost, dus ik moet gewoon daaraan blijven denken als motivatie en kracht om door te gaan. Enkel zo zal die 2e marathon (hopelijk opnieuw) pijnvrij lukken. Fingers crossed. 

Laat nu net die marathon, inclusief bijhorende trainingen er naartoe, mij zo gelukkig maken. Ik had een dipje en kon dit niet direct aan iets toeschrijven. Ik bleef me maar afvragen waarom ik me soms zo down voelde. Mijn 'euro' is gevallen toen ik thuis kwam van de kiné en mijn loopschoenen in het rek zette. Trainen voor een marathon laat me voelen dat ik leef, daarin kan ik me volledig uitleven, daar kan ik al mijn energie en mijn passie in kwijt. Trainen voor een marathon, dáár word ik gelukkig van!

Laat nu net de volgende quote één zijn waar ik heel hard in geloof:

Do more of what makes you happy.


Note to self: laat de perfectionist in jezelf los en wacht niet tot de perfecte zin, de perfecte infhoud of de perfecte foto klaar is om een nieuwe blogpost te schrijven. 

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Loopdoel Na Heupblessure - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Loopdoel Na Heupblessure - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Loopdoel Na Heupblessure - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...
Loopdoel Na Heupblessure - Artikel - louisedelputte

Mijn 1e marathon in 2020 ?!

Eind januari kondigde ik het al aan: dit jaar zou ik mijn eerste marathon lopen. Met de nadruk...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie