Mijn 1e marathon in 2020 ?!

Eind januari kondigde ik het al aan: dit jaar zou ik mijn eerste marathon lopen. Met de nadruk op ZOU. Want toen kwam het Corona virus er een stokje voorsteken...

Sinds enkele jaren staat 'een marathon uitlopen' op mijn bucketlist. Maar toen een knieblessure 3 jaar geleden opdook, was die droom een tijd lang aan diggelen geslagen. Tot ik in december 2019 volledig hersteld en blessurevrij verklaard was en vol goeie moed aan mijn marathontraining begon. 2020 zou mijn marathonjaar worden...

6e editie Gdansk Marathon

Via NN runningclub en in samenwerking met Energylab deed ik een loopanalyse met bijhorende lactaattest en een DEXA scan. Dit om vervolgens een loopschema op maat te krijgen naar mijn grote doel: mijn eerste marathon op 19 April in Gdansk, Polen. Ik werd er gevraagd als ambassadeur door de sportdienst van Gdansk en vol enthousiasme schreef ik me in voor die marathon. Dat citytripje Polen nam ik er met plezier bij!

Covid-19

Na weken training was ik er bijna helemaal klaar voor. Het einde van mijn schema was in zicht tot... COVID-19 opdook. In het begin was het afwachten of de wedstrijd kon doorgaan maar al snel werden alle grote sportmanifestaties gecancelled. Zo ook de Gdansk marathon in Polen. Ik bleef positief en zocht naar alternatieven van marathons in andere landen die ook in april, of zelfs mei en juni plaats vonden. Maar mijn hoop smolt al snel als sneeuw voor de zon: één voor één werden deze events geannuleerd. En terecht natuurlijk. Maar wel enorm balen als je al weken aan het trainen bent en al jaren aan het verlangen bent naar dat ene speciale moment.

Wijziging loopschema part 2635

Gelukkig was Thijs Dekiere, mijn coach bij Energy lab steeds bereikbaar en heel erg flexibel. We hebben tot wel 5 x mijn loopschema aangepast. Eerst aangepast naar andere marathons, daarna kreeg ik onderhoudschema's met als doel te wachten tot er meer zekerheid was voor andere marathons om uiteindelijk opnieuw alles aan te passen. Want het werd helaas duidelijk dat er in 2020 wellicht geen enkele marathon meer zou plaatsvinden...

En nu?

Wie mij kent, weet dat ik geen opgever ben. En al zeker niet voor iets waar ik zo lang naartoe gewerkt heb (ondanks de wijzigingen had ik geen énkele training gemist in die 20+ weken voorbereiding). Maar omdat ik al weken op redelijk hoge intensiteit aan het trainen ben (3 à 4 keer per week lopen in combinatie met fietsen en zwemmen) én ik nog steeds een blessureverleden heb, kan ik niet op die intensiteit blijven trainen tot 2021. Dit is vragen om blessures.
Er waren dus 2 opties:
mijn marathondroom opbergen naar 2021 en dan verder intensief trainen naar een geplande marathon OF een creatieve oplossing vinden voor 2020.

'Mijn' eerste marathon in 2020!

Ik ging voor optie 2 :). Eind juni beslisten mijn coach en ik (én uiteraard in overleg met mijn physio van Kiné Schiervelde) om toch nog 12 weken mijn marathontraining af te werken. Ik merkte tijdens lange duurlopen dat mijn conditie opmerkelijk beter was geworden. 30 km aan 10 per uur op een lage hartslag op een hete dag ging heel erg vlot. Dit kón ik ook niet zomaar in de vuilbak smijten, toch? (En anders drink ik ook voor niets al 7 maand geen alcohol ;) ) Dussss mijn 1e marathon ooit zal ik gewoon zelf lopen in het weekend van 15 en 16 augustus!! (stiekem wilde ik ook mijn 1e marathon lopen voor mijn 30e dus het moest ook wel nog dit jaar gebeuren ;) )
De dag zelf zal afhangen van de weersvoorspellingen (die vrijheid heb ik nu wel) maar als alles goed gaat is het dus zaterdag 15 augustus, woooooohoooooow!!

Eigen organisatie

Het zal jammergenoeg geen groot & fancy event worden. Geen bevoorrading, muziek, ambiance en uitgestippelde routes. Oorspronkelijk zouden vrienden en familie stukken meefietsen of meelopen maar met de laatste corona-maatregelen die maandag in onze Veiligheidsraad werden aangekondigd, ziet het ernaar uit dat ook dat nog moeilijk zal worden. Dus het is nog even zoeken hoe ik het zal aanpakken op het moment zelf maar wellicht stippel ik een route uit met 3 lussen waarbij ik langs vrienden / familie passeer met de mogelijkheid om iets te eten en te drinken.

15 of 16 augustus 2020

Oké, misschien was een marathon in Polen of in Rotterdam of Berlijn of... veeel leuker geweest. Maar voor mij zal dit sowieso een heel erg speciaal moment zijn, een droom die in vervulling gaat én een mooie afsluit van die 34 weken intense training na een lange blessure periode van 1.5 à 2 jaar. De focus zal liggen op het 'pijnvrij' (of toch geen blessurepijn) uitlopen van die 42.195km. Als ik dan in 2021 misschien nog een marathon zal lopen, dan heb ik toch al een eerste ervaring en een houvast, hoe handig is dat :) !

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie