Mijn 1e marathon in 2020 ?!

Eind januari kondigde ik het al aan: dit jaar zou ik mijn eerste marathon lopen. Met de nadruk op ZOU. Want toen kwam het Corona virus er een stokje voorsteken...

Sinds enkele jaren staat 'een marathon uitlopen' op mijn bucketlist. Maar toen een knieblessure 3 jaar geleden opdook, was die droom een tijd lang aan diggelen geslagen. Tot ik in december 2019 volledig hersteld en blessurevrij verklaard was en vol goeie moed aan mijn marathontraining begon. 2020 zou mijn marathonjaar worden...

6e editie Gdansk Marathon

Via NN runningclub en in samenwerking met Energylab deed ik een loopanalyse met bijhorende lactaattest en een DEXA scan. Dit om vervolgens een loopschema op maat te krijgen naar mijn grote doel: mijn eerste marathon op 19 April in Gdansk, Polen. Ik werd er gevraagd als ambassadeur door de sportdienst van Gdansk en vol enthousiasme schreef ik me in voor die marathon. Dat citytripje Polen nam ik er met plezier bij!

Covid-19

Na weken training was ik er bijna helemaal klaar voor. Het einde van mijn schema was in zicht tot... COVID-19 opdook. In het begin was het afwachten of de wedstrijd kon doorgaan maar al snel werden alle grote sportmanifestaties gecancelled. Zo ook de Gdansk marathon in Polen. Ik bleef positief en zocht naar alternatieven van marathons in andere landen die ook in april, of zelfs mei en juni plaats vonden. Maar mijn hoop smolt al snel als sneeuw voor de zon: één voor één werden deze events geannuleerd. En terecht natuurlijk. Maar wel enorm balen als je al weken aan het trainen bent en al jaren aan het verlangen bent naar dat ene speciale moment.

Wijziging loopschema part 2635

Gelukkig was Thijs Dekiere, mijn coach bij Energy lab steeds bereikbaar en heel erg flexibel. We hebben tot wel 5 x mijn loopschema aangepast. Eerst aangepast naar andere marathons, daarna kreeg ik onderhoudschema's met als doel te wachten tot er meer zekerheid was voor andere marathons om uiteindelijk opnieuw alles aan te passen. Want het werd helaas duidelijk dat er in 2020 wellicht geen enkele marathon meer zou plaatsvinden...

En nu?

Wie mij kent, weet dat ik geen opgever ben. En al zeker niet voor iets waar ik zo lang naartoe gewerkt heb (ondanks de wijzigingen had ik geen énkele training gemist in die 20+ weken voorbereiding). Maar omdat ik al weken op redelijk hoge intensiteit aan het trainen ben (3 à 4 keer per week lopen in combinatie met fietsen en zwemmen) én ik nog steeds een blessureverleden heb, kan ik niet op die intensiteit blijven trainen tot 2021. Dit is vragen om blessures.
Er waren dus 2 opties:
mijn marathondroom opbergen naar 2021 en dan verder intensief trainen naar een geplande marathon OF een creatieve oplossing vinden voor 2020.

'Mijn' eerste marathon in 2020!

Ik ging voor optie 2 :). Eind juni beslisten mijn coach en ik (én uiteraard in overleg met mijn physio van Kiné Schiervelde) om toch nog 12 weken mijn marathontraining af te werken. Ik merkte tijdens lange duurlopen dat mijn conditie opmerkelijk beter was geworden. 30 km aan 10 per uur op een lage hartslag op een hete dag ging heel erg vlot. Dit kón ik ook niet zomaar in de vuilbak smijten, toch? (En anders drink ik ook voor niets al 7 maand geen alcohol ;) ) Dussss mijn 1e marathon ooit zal ik gewoon zelf lopen in het weekend van 15 en 16 augustus!! (stiekem wilde ik ook mijn 1e marathon lopen voor mijn 30e dus het moest ook wel nog dit jaar gebeuren ;) )
De dag zelf zal afhangen van de weersvoorspellingen (die vrijheid heb ik nu wel) maar als alles goed gaat is het dus zaterdag 15 augustus, woooooohoooooow!!

Eigen organisatie

Het zal jammergenoeg geen groot & fancy event worden. Geen bevoorrading, muziek, ambiance en uitgestippelde routes. Oorspronkelijk zouden vrienden en familie stukken meefietsen of meelopen maar met de laatste corona-maatregelen die maandag in onze Veiligheidsraad werden aangekondigd, ziet het ernaar uit dat ook dat nog moeilijk zal worden. Dus het is nog even zoeken hoe ik het zal aanpakken op het moment zelf maar wellicht stippel ik een route uit met 3 lussen waarbij ik langs vrienden / familie passeer met de mogelijkheid om iets te eten en te drinken.

15 of 16 augustus 2020

Oké, misschien was een marathon in Polen of in Rotterdam of Berlijn of... veeel leuker geweest. Maar voor mij zal dit sowieso een heel erg speciaal moment zijn, een droom die in vervulling gaat én een mooie afsluit van die 34 weken intense training na een lange blessure periode van 1.5 à 2 jaar. De focus zal liggen op het 'pijnvrij' (of toch geen blessurepijn) uitlopen van die 42.195km. Als ik dan in 2021 misschien nog een marathon zal lopen, dan heb ik toch al een eerste ervaring en een houvast, hoe handig is dat :) !

Meer artikels

Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Mijn 1e marathon loop ik in...

Een tijdje terug hield ik bijna dagelijks het Instagram account van Rotterdam Marathon in de gaten. De inschrijvingen gingen snel, mijn vertrouwen of ik wel een marathon zou aankunnen, ging minder snel. Tot ik bevestiging kreeg bij Energy lab via NN running club dat die marathon na mijn knieblessure en met mijn conditie zou moeten lukken. Hoe dan ook, die 1e marathon is toch heel erg speciaal. Waar ik die zal lopen, vertel ik je in deze blogpost.

Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Doel voor 2020: kan jij het al raden?!

Waaaah, ik kan/durf/mag het eindelijk vertellen: in april 2020 loop ik (fingers crossed) mijn eerste marathon ooit! Lees in deze blogpost waarom dit zo speciaal voor mij is en hoe ik aan mijn marathonavontuur begon.

Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Swimsuits voor triatlons? Waarom, welke maat?

Begin juni dit jaar deed ik mijn eerste 1/8e triatlon en eind juni mijn eerste 1/4 triatlon. Uiteraard ging dit gepaard met de nodige voorbereidingen. 1 aspect was het zwemonderdeel in open water. Of het nu gaat om 600 meter, 1  km of 3,8 km, wetsuits of swimsuits zijn daarbij heel erg handig. Waarom? Wat doen swimsuits precies? Hoe onderhoud je zo’n pakken? Je ontdekt het in deze blogpost.

Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Mijn eerste ‘triatlon’-ervaring en de aanloop ernaar toe

Vorige week deed ik mee aan een event waarvan ik nooit had gedacht dat ik dit ooit zou doen. Een achtste triatlon, de Poco Loco Roeseltriatlon 2019. In mijn ogen was een marathon het mooiste sportieve doel die je kon behalen. Tot mijn knieblessure in juni 2017 die droom aan diggelen sloeg (ik zat net aan de helft van mijn marathontraining). Ik moest op zoek naar alternatieven voor lopen. Het werd fietsen en zwemmen. De link naar triatlon werd snel gelegd. Lees hier mee hoe ik me voorbereidde en alles beleefde.

Mijn 1e Marathon In 2020 - Artikel - louisedelputte

Garmin – Fenix 5S plus getest én goedgekeurd

De Garmin Fenix 5S Plus met geïntegreerde hartslagmeter blinkt nu al enkele maanden rond mij pols en ik kan echt niet meer zonder (de tanlines op mijn arm bevestigen dit 100%)! Dag en nacht draag ik het. Maar wat maakt dit toestel zo goed? Welke functies zitten er allemaal op? Kan je ermee zwemmen? Je leest het allemaal in deze blogpost.

Ten opzichte van de vorige Garmin Fenix is het een facelift van 65 gram met nieuwe functies zoals muziek opslaan in het interne geheugen (zalig om zonder gsm te gaan lopen!), contactloos betalen / Garmin Pay (ideaal als je geen cash geld bijhebt!) door de NRC chip en trendline popularity rounding. Maar ook de bestaande functies zijn nog beter uitgewerkt.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie