(bijna) blessurevrij betekent nieuwe doelen!

WOEHOEW! Mijn laatste sessies bij de fysio zijn geteld (ITB blessure) en ik kreeg een loopschema mee om heel voorzichtig op te bouwen met het lopen naar de 10 km. Fitnessbezoeken waren overbodig geworden aangezien ik 2x per week bij de fysio zat en daarnaast nog ging fietsen en zwemmen. Maar hoe pak ik het nu verder aan? Doe ik dit jaar nog een triathlon? Wat zijn mijn nieuwe doelen? Je leest het in deze blogpost.

Lopen

Zoals je hierboven kon lezen heb ik een revalidatie-loopschema meegekregen voor mensen die uit een blessure komen. Het lijkt een beetje op start to run. Ik loop nu 2x per week en begon met 5 x 3 minuten lopen met een minuut pauze. Ondertussen zit ik aan week 8 en is mijn volgende sessie: 2 x 15 minuten lopen met 2 minuten pauze (ik kan niet wachten om voor de eerste keer weer een half uur te lopen!) Dààrna loop ik voor de eerste keer weer 20 minuten aan één stuk. Voorlopig lukt alles zonder kniepijn (fingers crossed). Ik houd me ook heel strikt aan het schema en heb in die twee maand nog geen 1 x afgeweken van het schema. Om op te bouwen volgens het schema naar 10 km, zal ik ongeveer nog 8 à 10 weken nodig hebben. Maar stap per stap.

Fietsen

Het fietsen gaat ondertussen ook goed. Waar ik vroeger tochtjes maakte van 30 à 40 km, kan ik nu gemakkelijk 60 à 70 km fietsen zonder pijn. Ik betrap me erop dat ik in de week minder fiets omdat je voor een toertje toch snel 2 à 3 uur weg bent. Vandaar dat fietsen tegenwoordig maar 1 x per week op de planning staat (zaterdag 65 km gefietst).

Zwemmen

Het zwemmen lukt ook goed. Ik probeer 2 x per week te gaan voor een crawl-sessie van 2 à 3 km (vrijdag 3km gezwommen in 1u03, 5 minuten sneller dan vorige maand!). Het is een beetje afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Dat varieert tussen de 42 minuten en een groot uur. Misschien volg ik nog eens enkele lessen (zoals ik begin dit jaar al gedaan heb) om mijn techniek nog meer te optimaliseren. Bij crawl draait het namelijk allemaal rond techniek.

Vision 21

Hoewel ik heel goed begeleid werd bij de fysiotherapeut had ik het gevoel dat ik wat betreft het fietsen en zwemmen ‘maar wat deed’. Ik luisterde eigenlijk vooral naar mijn lichaam en wou die knie niet overbelasten. Van zodra ik pijn had, stopte ik met wat ik deed. Ik volgde dus geen schema. Maar nu het beter gaat met die knie (na een jaar revalidatie!) begin ik toch weer stilletjes aan te dromen van een achtste en kwart (en later misschien halve?) triathlon. Trainen voor een doel gaat niet zonder efficiënte begeleiding. Daarom sprong ik een gat in de lucht toen Vision 21 uit Roeselare me contacteerde om samen te werken! Ik word dus vanaf nu begeleid door mijn personal trainer Eduard Verstraete die zelf nog top-triatleet is geweest, dé ideale coach dus! Ik heb er ondertussen een eerste meting en cardio test achter de rug waaruit bleek dat ik een fitte sporter ben met veel spiermassa, maar mijn vetpercentage kan (en moét!) nog naar beneden. De eerste maanden word ik om de 4 weken geëvalueerd. Ook zal ik de groepslessen en fitness Vision 21 verder uittesten (volg mijn avonturen via mijn Instagramaccount). To be continued…

Marathon lopen?

Het lopen van een marathon is sowieso achteruit geschoven omdat ik daarvoor eerst maanden pijnvrij wil lopen. Dit blijft nog steeds een toekomstig doel maar daarvoor wil ik tussentijdse doelen behalen.

1/4 triathlon in 2018?

Omdat ik volgens mijn schemaatje pas eind oktober 10 km zal kunnen lopen (hopelijk!) is die 1/4 triathlon in 2018 niet zo realistisch. Want ik zal dan wellicht 10 km kunnen lopen, maar dan moet er nog 1 km zwemmen bij en 40 km fietsen… Misschien wordt dit wat teveel voor mijn knie en opnieuw geblesseerd geraken door overbelasting is GEEN OPTIE MEER! Na oktober is het helaas wachten tot mei 2019 wanneer het triathlonseizoen weer start. Het is misschien beter om tegen dan 100 % fit te zijn zodat mijn eerste kwart triathlon één is waarbij ik me volledig klaar voel en ik tot een goed einde kan brengen. Naast het lopen zal ik nu dus verder begeleid worden met het zwemmen en fietsen door mijn personal trainer Eduard.

DUS 2 nieuwe doelen in 2018

Geen triathlon dus in 2018, maar wel 2 andere doelen. 1) 10 km pijnvrij lopen in Mallorca (tijdens mijn vakantie met Asics op 14 oktober) hiervoor volg ik dus mooi mijn schemaatje. 2) 10 kg vermageren. In het laatste jaar ben ik een 7 tal kilogram bijgekomen door veel minder sport (oké oké ook het goed leven met lekker eten en drinken speelt een rol  ). De meting bij Vision 21 bevestigde dat ik teveel vetmassa heb, dus die kilo’s moeten eraf! Ik heb nu nog 4 maand om mijn eerste doelen te halen en ik ga er volledig voor! Yiiihaaa, let’s go!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Bijna Blessurevrij Betekent Nieuwe Doelen - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Bijna Blessurevrij Betekent Nieuwe Doelen - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Bijna Blessurevrij Betekent Nieuwe Doelen - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Bijna Blessurevrij Betekent Nieuwe Doelen - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie