Bikefitting voor je racefiets

Ik ging vrijdag naar Shifting Gears in Brugge voor een Bikefitting van mijn Specialized fiets. Ondertussen reed ik 700 km met mijn ‘nieuwe’ racefiets. Net zoals de juiste loopschoenen bij lopers de basis vormen om blessurevrij te sporten, is een goeie fiets met de juiste afmetingen de basis voor een fietser om pijnvrij te fietsen. Ik leerde er heel veel bij en had die bikefitting misschien nog vroeger moeten doen… Lees hieronder waarom.

Intake gesprek

Op het uur van mijn afspraak werd ik alweer hartelijk ontvangen door Hakim, de zaakvoerder van Shifting Gears. (Ik was er eerder voor de aankoop van mijn fiets, meer daarover lees je hier). Hij nam me mee naar de werkplaats voor de Bikefitting waar Tom me verder alle uitleg gaf. Wat me meteen opvalt, is de persoonlijke aanpak waardoor ik me er meteen ‘thuis’ voel. Bij de intake, wordt mijn sportgeschiedenis opgerakeld waarbij gekeken wordt naar mijn blessureverleden en punten waarop gelet moet worden tijdens de bikefitting.
Alles wordt mooi bijgehouden in een digitaal ‘dagboek’.

Bikesizing vs bikefitting

Het is al snel duidelijk dat bikefitting niet hetzelfde is als bikesizing zoals vaak wordt gedacht. Bikesizing behoort tot de 1e fase en is het meten van alle onderdelen van een fiets zoals bv de hoogte van het zadel, de framemaat of de houding van het stuur. Bikefitting is fase 2 waarbij je houding op die fiets aangepast wordt.

Iedereen is asymmetrisch; we hebben twee verschillende voeten, armen of benen (het verschil kan echter miniem zijn, maar het is er). Een fiets is daarentegen symmetrisch. Het doel van bikefitting is om dat verschil zo klein mogelijk te maken. Zo wordt de houding van je voet, knie, heup en schouders geoptimaliseerd en wordt de kans op blessures kleiner.

Goede start met de juiste schoenen en zolen

Om een goeie houding aan te nemen op de fiets moeten we starten ‘onderaan’: met goede schoenen en aangepaste zolen. De grootte en rotatie van je voet bepaalt mee de hele houding van je onderste ledematen. En omdat ook je voeten niet symmetrisch zijn, zijn de juiste schoenzolen aangeraden. Bij Shifting Gears maken ze zo’n zolen op maat! Bij gelijk welk merk van fietsschoenen kun je die zolen in- en uithalen. Eerst en vooral wordt je fietsschoenmaat gemeten (doordat je enkel zittend fietst, kan deze maat wat afwijken van je normale schoenmaat waarmee je ook wandelt).

Vervolgens wordt je voetafdruk gemeten in een speciale machine waarop ook je schoenzool gemaakt wordt.

Het rode -nog verstelbare- deel van de zool wordt warm gemaakt.

De warme zool wordt daarna in je voetafdruk (blauwe vorm) gegoten om dezelfde vorm van je voet aan te nemen en moet toch zeker een uur afkoelen tot ze de juiste vorm hebben aangenomen.

Ook schoenplaatjes zijn belangrijk

Schoenplaatjes zitten aan de onderkant van je schoenzool en daarmee kun je vastklikken aan je pedaal (meer info lees je hier. Schoenplaatjes variëren op vlak van de speling die het schoenplaatje heeft. Deze speling is het
aantal graden dat de hak kan bewegen voordat je uit het pedaal ‘klikt’. Weinig speling betekent minder krachtverlies, maar ook minder bewegingsruimte én meer kans op last van de knieën. Meer speling werkt andersom. De positie van die plaatjes heeft dus ook een grote invloed op je beweging en houding.

Retül

Genoeg over zolen en schoenen. Over naar mijn fietsje :-). Om een ideale bikefitting op te zetten, werden mijn banden nog eens goed opgepompt. Een racefiets met dunne banden is ideaal voor een verharde ondergrond. Hoe sterker de band opgepompt is, hoe minder de wrijving met het wegdek en dus hoe groter de snelheid. Hard opgepompte banden zijn ideaal voor asfalt, iets zachter is beter op een slecht wegdek.

Retül heeft het ‘motion capture’ systeem ontwikkeld waarbij alles dynamisch gemeten wordt, dus tijdens het fietsen, ideaal voor bikefitting.

Door middel van een camera en een aantal LED punten die op het lichaam gekleefd worden, wordt de beweging in kaart gebracht. De biomechanica van het lichaam verandert tijdens het fietsen, voornamelijk onder grotere belasting. Door dit na te bootsen tijdens de fietsmeting kan de meest optimale houding bereikt worden waardoor de kans op blessures en andere ongemakken zoveel mogelijk voorkomen worden.

Bikefitting

Op de computer ziet Tom allerlei verbeterpunten waarop hij inspeelt door mijn stuur en zadel aan te passen. Ik fiets opnieuw terwijl de pc alles meet en Tom past mijn fiets aan tot de cijfers positief zijn.

Aan het einde van de meting worden de opgenomen beelden van voor en na de meting vergeleken om te zien wat er is veranderd.

Als laatste stap wordt de fiets opgenomen met de Zin. Dit stukje gereedschap communiceert met de camera en kan op die manier alle fietsmaten exact doorgeven en om achteraf ook alles bij te houden.

Ter info: je kan zeker ook bikefitting doen ALVORENS je jouw racefiets aankoopt. Aan de hand van een speciale fiets wordt je volledige houding gemeten en nadien wordt de perfecte fiets voor jou voorgesteld.

Shifting gears Concept Store Brugge

De intake + bikefitting-meting bij Shiftinggears neemt ongeveer 2 uur in
beslag en kost €200. (Wil je een nieuwe meting voor je 2e fiets, betaal je maar €100). Achteraf krijg je een document mee met alle gebundelde resultaten van je afmetingen. Dit is erg handig als je een nieuwe fiets laat afstellen of ergens een fiets huurt. Het is niet zo goedkoop, maar ik vind het wel noodzakelijk om blessures of klachten in de toekomst te vermijden. Met rug-, knie- of heupklachten moet je ook naar de dokter en kinesist waardoor je zelfs meer gaat betalen dan €200. Voor op maat gemaakte zolen betaal je €95 en voor het basis afstellen van je schoenplaatjes betaal je €25, uitgebreid afstellen kost €50. Als ik geweten had dat ik eigenlijk al 700 km kon fietsen met een betere fietshouding, dan had ik meteen bikefitting gedaan!

Geef eens een bikefitting cadeau

Nog op zoek naar een origineel nieuwjaar- of kerstcadeau voor de sportievelingen van je
familie? Geef eens zo’n bikefitting cadeau! Je zal de persoon in kwestie niet alleen erg gelukkig
maken, je zal ook de persoon zijn met het meeste originele pakje ;)!

Wist je trouwens dat de winterperiode het perfecte moment is om je positie te laten bekijken
in aanloop naar volgend seizoen? De spieren, pezen en gewrichten moeten kunnen wennen aan een eventuele nieuwe positie. Maak nu je afspraak via info@shiftinggears.be!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Bikefitting Voor Je Racefiets - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Bikefitting Voor Je Racefiets - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Bikefitting Voor Je Racefiets - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Bikefitting Voor Je Racefiets - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie