Een goeie ski-jas herken je zo

De meeste studenten zitten nu in ‘den blok’. Velen gaan erna skiën of snowboarden, het is dé ultieme uitlaatklep tijdens de winter. Of je nu naar Frankrijk, Italië, Zwitserland of Canada trekt, één ding staat vast: het is er berekoud. Een warme ski-jas is dan ook noodzakelijk. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van een goeie ski-jas? Ik deed wat research en vroeg raad aan een topskiër.

De meeste studenten zitten nu in ‘den blok’. Velen gaan erna skiën of snowboarden, het is dé ultieme uitlaatklep tijdens de winter. Of je nu naar Frankrijk, Italië, Zwitserland of Canada trekt, één ding staat vast: het is er berekoud. Een warme ski-jas is dan ook noodzakelijk. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van een goeie ski-jas? Ik deed wat research en vroeg raad aan een topskiër.

Up North

Ik had de eer om de Belgische skiër Reiner Cremers te mogen interviewen tijdens de première en release van de kortfilm ‘Up North’. Deze film gaat over Reiner en de Nederlandse snowboarder Jeroen Smallegange die samen op hike- en splitboardavontuur gaan in Noorwegen. In de video worden kleren uit de O’Neill x Jeremy Jones collectie gedragen. Jeremy Jones is dé pionier in het splitboarden en heeft deze collectie samen met O’Neill tot stand gebracht. Splitboarden doe je met een freeride board die je kan ‘splitten’ en ombouwen tot stijgski’s. Met de ski’s zoek je de verse sneeuw op (door te wandelen/hiken met je ski’s) en met het board daal je daarna de helling af.

Reiner startte op zijn 7 jaar met skiën op de matten in Limburg. Vanaf zijn 3e middelbaar begon hij les te geven en startte hij met Freestyle Ski in het Racing Team van Komen. Tijdens zijn hogere studies werd hij Belgisch Ski Kampioen! Momenteel is hij dus in de ban van freeriden/splitboarden. Ook voor Reiner is een goeie ski-jas heel erg belangrijk. De bergen opklimmen doet hij in T-shirt met een ski-jas erboven en om de bergen af te dalen doet hij een extra donsjas aan tegen de koude. Daarbij staat het comfort van de ski-jas uiteraard op de 1e plaats.

Ikzelf ging ook op wintersport dit jaar en testte de passion red O’neill Jeremy Jones Sphere Jacket Perform (http://sportline.be/aanbod/snowboard-57/o_neill_pw_jeremy_jones_kenai_jacket_passion_red_rood_dames_7003/) met veel plezier uit! (Kostprijs: €229,99)

Bij het kopen van een ski-jas kan je natuurlijk letten op de vorm, de kleur, de extraatjes,… Maar er zijn 4 belangrijke factoren die je met extra aandacht moet behandelen en die mee de techniciteit van de jas bepalen.

1. De waterdichtheid

De waterdichtheid wordt uitgedrukt in millimeter per vierkante meter per 24u. Dat wil zeggen dat men nagaat hoeveel druk er nodig is tot het water in de jas doorsijpelt. Uiteraard is dit een heel belangrijke factor. Vanaf ’10 000mm’ (staat op de jas vermeld) mag je de ski-jas erg waterdicht noemen.

2. De ademfunctie

De ademfunctie van een ski-jas wordt uitgedrukt in milligram per vierkante meter per 24u en wordt meer en meer doorslaggevend voor een goeie ski-jas. Zoals de waterdichtheid betekent dit dat men nagaat hoeveel milligram transpiratie de jas doorlaat na 24u. Bij ’10 0000 mg‘ mag je ook al spreken van een goede ademende jas.

3. De warmte

De warmte van een ski-jas wordt bepaald door de voering/isolatie die gebruikt wordt in de jas. Zo bestaat er bijvoorbeeld Thinsulate-voering of Primaloft (is warmer dan Thinsulate). Er bestaan daarnaast ook nog verschillende donsvoeringen waarmee je het ‘michelin gevoel’ creëert. Het is moeilijker om de jas helemaal waterdicht te krijgen, omdat donsjassen uit compartimenten met dons bestaan. Iedere naad moet daarbij getaped worden waardoor de prijs hoog kan oplopen.

4. Het stretchgehalte

Een ski-jas kan tenslotte 2-way, 4-way of niet stretchen. Hier spreken we over de richtingen waarin de jas rekbaar is. Stretchjassen sluiten meer aan rond het lichaam waardoor er minder lucht zit tussen het lichaam en de jas en je dus minder koud hebt. Ook je bewegingsvrijheid is meer optimaal als je ski-jas nauw aansluit en stretcht. Bij een hoger stretchgehalte betaal je meer.

Prijs-kwaliteitverhouding

Hoe meer van bovenstaande 4 eigenschappen je jas bevat, hoe duurder deze ook kan worden. Wil je echt warm hebben op wintersport en wil je genieten van je reis? Bekijk dan zeker in welke maten bovenstaande 4 factoren aanwezig zijn (en denk niet teveel aan je portefeuille ) ! Deze eigenschappen staan meestal bij de jas vermeld op de etiketten of bij de beschrijving van de jas (indien je ze online bestelt).

Getest én goedgekeurd

Deze O’neilljas droeg ik een week op skireis in Oostenrijk bij zon met felblauwe hemel en bij heel sneeuwachtig weer. Ik had nooit te warm of te koud (bij warm weer deed ik wat minder eronder aan en zette ik de ‘verluchtingsgaatjes’ open). Ook kon ik me optimaal bewegen tijdens het boarden. Bij deze is de jas dus hé-le-maal goedgekeurd!

Gaan jullie nog op ski-reis? Zo ja, naar waar? Laat het mij hieronder weten!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Een Goeie Ski Jas Herken Je Zo - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Een Goeie Ski Jas Herken Je Zo - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Een Goeie Ski Jas Herken Je Zo - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Een Goeie Ski Jas Herken Je Zo - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie