Garmin – Fenix 5S plus getest én goedgekeurd

De Garmin Fenix 5S Plus met geïntegreerde hartslagmeter blinkt nu al enkele maanden rond mij pols en ik kan echt niet meer zonder (de tanlines op mijn arm bevestigen dit 100%)! Dag en nacht draag ik het. Maar wat maakt dit toestel zo goed? Welke functies zitten er allemaal op? Kan je ermee zwemmen? Je leest het allemaal in deze blogpost.

Ten opzichte van de vorige Garmin Fenix is het een facelift van 65 gram met nieuwe functies zoals muziek opslaan in het interne geheugen (zalig om zonder gsm te gaan lopen!), contactloos betalen / Garmin Pay (ideaal als je geen cash geld bijhebt!) door de NRC chip en trendline popularity rounding. Maar ook de bestaande functies zijn nog beter uitgewerkt.

Navigatie

Kaarten

Je kan heel gemakkelijk de kaart aflezen op de Garmin Fenix 5S Plus. Mede door de kwaliteit en grootte van het scherm. De ‘ga naar start functie‘ vind ik persoonlijk heel leuk, maar is daarnaast erg handig als je ergens op een nieuwe plaats bent en terug wil naar het beginpunt zonder je gsm te moeten uithalen. Ook nuttige plaatsen zijn op het horloge gemakkelijk terug te vinden.
Met de TopoActive navigatiekaarten van Europa en Trendline™ vind je routes op basis van populariteit. Hello leuke trailroutes in steden waar je nog nooit geweest bent! Door de koppeling van de uurwerken aan de Garmin Connect app, hebben ze bij Garmin miljoenen kilometers aan gegevens, verzameld door medegebruikers.

Hier kan je ook allerlei kaarten downloaden, moesten deze nog niet op het toestel staan.

NOG nauwkeuriger

Door de ingebouwde navigatiesensors met een drie-assig kompas, gyroscoop en barometrische hoogtemeter, plus meerdere satellietnetwerken (GPS, GLONASS en Galileo) waarmee je jouw gegevens in veeleisendere omstandigheden beter bij kunt houden dan wanneer je alleen met GPS werkt, is dit uurwerk HEEL erg nauwkeurig. Sinds ik dit uurwerk draag, heb ik nog nooit problemen gehad met navigatie of GPS. Bij andere merken van sporthorloges dook dit probleem wel vaak op.

Waterdicht

Ja hoor, ook met deze beauty kan je zwemmen. Zowel in het zwembad (de lengte van het zwembad kan je zelf instellen) als in open water werkt deze perfect. Je kan niet enkel de afstand analyseren, maar ook de tijd,  je intervallen, het tempo per 100 meter, het aantal verbrande kcal, het aantal slagen per baan, je slagsnelheid per minuut, je SWOLF score,…

Uw swolfscore is de som van de tijd voor één baanlengte plus het aantal slagen voor die baan. Bijvoorbeeld 30 seconden plus 15 slagen levert een swolfscore van 45 op. Bij zwemmen in open water wordt de swolfscore berekend over 25 meter. Swolf is een meeteenheid voor zwemefficiency en, net als bij golf, een lage score is beter dan een hoge.

Wil je ook je hartslag correct meten? Dan moet je er wel een extra borstband bijkopen. Met vorige toestellen van andere merken werkte het bereik niet goed in het zwembad omdat je dan vaak tussen 4 betonnen muren zit. De signalen zijn daar moeilijker op te vangen. Met dit toestel heb ik nog niets van die storing gemerkt.

Fitness

De opties aan soorten training die voor geïnstalleerd zijn op deze Garmin Fenix 5S Plus zijn eindeloos. Van krachttraining, cardiotraining, cross-training, stepper-training, trappen lopen, fietsen (de Garmin Edge 1030 fietscomputer testte ik al eerder, lees de review hier) indoorroeien en yoga tot indoortrack, hiken, klimmen, skiën, snowboarden, zwemloop en sporten die je er zelf kan bijvoegen zoals ik deed deze zomer aan zee bv. skeeleren. Ook als je oefeningen wil doen, zit er een automatische herhalingteller op. Zo handig!

Batterij

Bovenstaande zaken zijn super, maar als je geen lange batterijduur hebt, ben je er niet zoveel mee. Met dit sporthorloge kan ik helemaal niet klagen! Het horloge gaat soms tot 7 dagen mee in smartwatchmodus (dus bij weinig workouts) en tot 4 uur in GPS-modus met muziek erbij. Ikzelf gebruik het vaak niet allebei samen waardoor ik bijvoorbeeld meerdere workouts kan doen met muziek. Als je nog 10% batterij hebt, geeft je uurwerk dit ook aan zodat je die op tijd kan opladen. Hoewel het bij mij nog gelukt is om met 10% nog eens een 40′ min zwemtraining te doen. Op een ander moment met met 10% batterij kon ik ook nog een half uur hardlopen.

Muziek

Ik wil het nog even over de muziek-opslag hebben. Met dit horloge sla je gemakkelijk tot wel 500 nummers op (het intern geheugen is 16 gigabyte). De reden waarom ik vroeger mijn smartphone meenam tijdens het lopen, was toch wel voor de muziek. Nu is dit dus superhandig en via mijn draadloze Jaybird oortjes met bluetooth verbinding verbind ik deze aan mijn Fenix 5S Plus. Nice!

Verschillende bandjes

Girls will be girls. Ik vind het altijd leuk dat bandjes gewisseld kunnen worden in verschillende kleuren en materialen. Het lijkt alsof je een volledig nieuw uurwerk hebt, terwijl je enkel maar een deeltje vervangt! Dit kan heel erg gemakkelijk door het Quick fit systeem. Je kan gewoon nieuwe bandjes eraan klikken. Ontdek hier de andere bandjes. Garmin heeft bandjes die geschikt zijn voor alle omtrekken van polsen:

  • Silicone band: 145-217 mm
  • Suède band: 153-208 mm
  • Metalen band: 153-213 mm

Prijs

Aan zoveel moois hangt uiteraard een prijskaartje vast. Dit toestel kwam van €949,99, maar je hebt geluk! Sinds de intrede van de nieuwste Garmin Fenix 6 serie vorige week is de prijs gedaald naar €849,99. Dit is een pak geld, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Zo’n toestel gaat ook jaren mee, zeker omdat hij nù al zo vernieuwend is (hallo contactloos betalen).

Extra’s

Uiteraard zijn er ook nog heel erg veel leuke extraatjes zoals:

  • De downloadbare watch faces (bij mij blinkt nu bijvoorbeeld het logo van Asics Frontrunner op mijn scherm)
  • Gegevensvelden, widgets en apps die via de Garmin Connect app heel erg eenvoudig te installeren zijn
  • Je kan je smartphone meldingen aanzetten als je bv een belangrijke mail verwacht
  • De telefoon opnemen of weigeren met een SMS via je uurwerk
  • ‘Vind mijn telefoon’ gebruiken
  • ‘Vind mijn horloge’ installeren
  • Je krijgt een melding als je te lang stilzit (dit werkt écht bij mij! Ik ga dan bijvoorbeeld even naar het toilet of ik wandel een rondje)

Je ziet het, er is héééél erg veel over dit toptoestel te zeggen. Ik heb nog de helft hierboven niet beschreven. Maar bovenstaande opties zijn voor mij wel de belangrijkste. Voor iemand zoals ik die traint voor triatlons, is dit geavanceerd toestel echt IDEAAL. Ze moeten al met heel erg zotte toestellen op de markt komen om dit toestel ooit te overtreffen, als je het mij vraagt! Heb je nog vragen hierover? Stel ze mij en ik beantwoord ze met plezier!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Garmin Fenix 5s Plus Getest En Goedgekeurd - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Garmin Fenix 5s Plus Getest En Goedgekeurd - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Garmin Fenix 5s Plus Getest En Goedgekeurd - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Garmin Fenix 5s Plus Getest En Goedgekeurd - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie