Getest: TomTom Runner 3 sporthorloge

Vaak krijg ik de vraag welk sporthorloge nu de beste is. Daarop kan ik je helaas geen eenduidig antwoord geven. Er zijn zodanig veel modellen met verschillende specificaties op de markt dat je eerst voor jezelf moet uitmaken 1) wat je er allemaal mee wil doen en 2) hoeveel je eraan wil uitgeven. Ik kan je wél mijn ervaringen met de TomTom Runner 3 delen. Na het uittesten van de TomTom Touch (bekijk deze blogpost hier) trainde ik de laatste 4 maand met de Runner 3 en testte alle opties uit. Hieronder mijn review.

Verken nieuwe routes zonder verloren te lopen

Traject uploaden

De meest vernieuwende functie ten opzichte van het vorige model is de Routeverkenning. Dankzij de GPS-tracking kun je nieuwe routes verkennen maar ook de weg terug naar huis vinden. Daarvoor moet je eerst trajecten opzoeken en deze dan uploaden op je uurwerk. Ik heb toch een tijdje moeten rondsurfen want ik vond die trajecten (als .gpx bestanden) niet direct. Gelukkig kreeg ik via Twitter antwoord van @TomTomBenelux zelf met de tip om routeyou.com/nl te
raadplegen. Daar kun je routes zoeken in de buurt of zelf routes maken. Ik vond in en rond Roeselare enkel wandelroutes op die site, maar gelukkig zaten er wandelingen tussen van meer dan 10 km. Daarna ging ik naar de MySports website van TomTom om die routes te downloaden naar mijn sporthorloge. Eens de routes op mijn uurwerk stonden was het maar een kwestie van op ‘start’ duwen.

Route volgen

Ik begon vol goeie moed aan de tocht van 10 km, maar merkte al snel dat ik continu naar mijn uurwerk moest kijken om te zien of ik juist aan het lopen was. Het huisje gaf wel mijn startpunt aan, en het vlaggetje de finishline, maar het pijltje tussen de twee punten waren voor mij helemaal niet duidelijk op zo’n klein schermpje met een snelheid van 10km/u. Ik moet eerlijk toegeven, het traject bestond ook uit veel overlappende paadjes dus dit was misschien niet de ideale route om uit te testen (helaas was ik volledig gedemotiveerd door dit aspect dat ik het nooit meer opnieuw uitgetest heb sinds toen – Roeselare is nu ook niet zo groot dus je loopt er niet snel verloren  ).

QuickGPSfix

Terwijl je de route volgt, kun je ook je hartslag of de hartslagzone waarin je aan het trainen bent niet meer zien waardoor je een keuze moet maken tussen wat je wil zien. Heel erg positief is wel de QuickGPSfix waardoor het GPS signaal heel snel gevonden wordt als je naar buiten gaat en je looptocht wil aanvatten (daarvoor moet je wel af en toe je uurwerk aansluiten op je pc om dit aspect up-to-date te houden).

Loop met muziek, niet met uw telefoon

Meer dan 500 liedjes

Doordat er 3 GB aan muziek op dit sporthorloge kan opgeslagen en afgespeeld worden, hoef je je gsm niet meer mee te nemen. Zalig! Dit aspect vormde voor mij een heel erg groot pluspunt want ik heb nooit heel veel ruimte over voor muziek op mijn iPhone omdat al die foto’s en apps zoveel geheugen in beslag nemen. Ook enkele uren per week muziek/radio streamen via 4G is niet optimaal voor mijn gsm-factuur op het eind van de maand  .

Bluetooth

Dus in al mijn enthousiasme zette ik wekelijks nieuwe muziek op mijn TomTom Runner 3 (via iTunes, maar met Windows Media Player lukt het ook) en zong ik luidkeels mee met de
nieuwste hits. Ook geen geknoei met draden meer want ik luisterde draadloos met mijn Bluetooth oortjes van Sony (lees hier de review). Als je start, stopt of een bepaald doel behaald hebt (die je zelf kunt instellen) tijdens het trainen, is er direct audiofeedback. Dit maakt het ook weer iets persoonlijker :).

Ingebouwde hartslagmeter

Zoals ik al geniaal vond bij de TomTom Touch Fitness tracker vind ik de ingebouwde hartslagmeter nog altijd zo super. Ik ga nooit meer terug naar een ijskoude borstband die telkens afzakt bij het lopen en daarenboven nog eens contact verliest met het uurwerk tijdens het sporten.
Door die hartslagmeter aan de pols creëer je 24/7 activiteitsbewaking (als je dit uurwerk ’s nachts ook draagt tenminste): je stappen worden geteld, je kcal gemeten, je uren dat je actief bent worden opgevolgd en er worden slaappatronen bijgehouden door automatische slaapmeting. Ik vind het ook altijd handig om ’s morgens je hartslag direct te kunnen zien en te weten hoeveel uren je nu effectief hebt geslapen.

Real Time Information in Multisportmodus

We zouden het bijna vergeten vermelden omdat dit zo vanzelfsprekend is voor een sporthorloge. Maar de TomTom Runner 3 meet wel degelijk ook Real Time Information tijdens het sporten: tijd, afstand, snelheid, tempo, verbrande kcal,… de live statistieken worden tijdens het bewegen weergegeven en kunnen perfect gevolgd worden. In tegenstelling tot de route-aanduiding is deze info heel wat duidelijker en in één oogopslag krijg je direct veel info.

Hoewel de naam van dit sportuurwerk doet vermoeden dat je er enkel mee kunt lopen, kan het gebruikt worden voor meerdere sporten. Lopen (zowel buiten als op de loopband), fietsen (zowel buiten als spinning), fitness, freestyle en ja zelfs zwemmen (waterproof tot 40 m diep). Ik heb alle profielen uitgetest en ze zijn één na één goedgekeurd! Er zijn ook verschillende hartslagzones standaard ingesteld waardoor je ziet in welke hartslagzone je aan het lopen bent en intervaltraining een makkie wordt.

Let’s get social

Tegenwoordig doe je niet meer mee als je je ervaringen niet deelt op social media  . Na je workout is het dan ook easypeasy om je tijd en afstand via Bluetooth te synchroniseren met de TomTom app en te delen op social media. Na looptochtjes kun je zelfs je gevolgde route mee opnemen. Je kunt TomTom ook synchroniseren met je favoriete apps zoals bv. Runkeeper (wel wat minder handig dat je resultaten dan op je Twitter-account verschijnen door zowel de TomTom als de Runkeeper app, je volgers willen geen 2 x dezelfde info zien, toch?).

Praktische info

Prijs en gewicht

Deze versie van de TomTom runner 3 kost €249. De TomTom runner 3 is ook verkrijgbaar zonder ingebouwde hartslagmeter en zonder muziek (€129). Zonder ingebouwde hartslagmeter maar met muziek (€179,99). Of zonder muziek maar met ingebouwde hartslagmeter (€199). Het toestel weegt 46 (small) of 48 (large) gram.

Kleur

De nieuwe, dunnere polsbandjes zijn verkrijgbaar in diverse kleuren (volledig zwart, zwart/groen, roze/oranje – deze kosten ongeveer €24.95) en aanpasbaar .

Gebruiksduur

De gebruiksduur van de batterij zou 11u zijn (met GPS ingeschakeld). Dit klopt ongeveer als je niet te actief bent doorheen de dag ;). De gebruiksduur met GPS + hartslagmeter + muziekspeler ingeschakeld zou 5u zijn. Helaas moet ik meedelen dat ik mijn looptocht van 22 km niet volledig kon afmaken wegens een platte batterij (gelukkig liep Runkeeper tegelijk op mijn iPhone waardoor ik 22 km kon uitlopen). Ik gebruikte zowel de GPS, hartslagmeter als de muziekspeler en mijn uurwerk was volledig opgeladen voor ik aan mijn workout startte… Dus dit zou TomTom toch moeten aanpassen van 5u naar 2u om volledig correct te zijn.

Getest en goedgekeurd?

Voor mij persoonlijk is die nieuwe functie van routeherkenning geen meerwaarde. De muziek en de ingebouwde hartslagmeter dan weer wel! Moest er nu een toestel op de markt zijn met zowel muziek als meer dan 2u batterijduur, dan ben ik helemaal verkocht  ! Omdat ik graag zou beginnen trainen voor mijn marathon, zou een sporthorloge met muziek die langer dan 2u meegaat i-de-aal zijn. (Zaterdag doe ik mijn lactaatmeting op basis daarvan krijg ik mijn trainingsschema
mee voor de marathon in oktober, spannend!!!) Maar voor de recreatieve sporters die graag verschillende sporten uitoefenen met muziek is dit toestel top!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Getest Tomtom Runner 3 Sporthorloge - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Getest Tomtom Runner 3 Sporthorloge - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Getest Tomtom Runner 3 Sporthorloge - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Getest Tomtom Runner 3 Sporthorloge - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie