Klimmen: naast een portie lef ook veel techniek nodig

Enkele dagen geleden ging ik met mijn nicht Lore klimmen in de Blueberry-Hill in Kortrijk. Ik dacht dat klimmen gemakkelijk was: je klimt naar boven, dan weer naar beneden en hup, het zit erop. Verkeerd gedacht. Naast een portie lef (want amai, hoe hoog waren die klimmuren?!), heb je ook nog een goede techniek nodig om tot boven te geraken. Plus, een klimpartner waar je 100 % op vertrouwt kan niet ontbreken om weer veilig beneden te geraken. De gespierde klimmers in bloot bovenlijf op 16 meter hoogte waren mooi mee genomen ;-).

Blueberry club – Kortrijk

We gingen klimmen in de Blueberry-Hill in Kortrijk, de vaste stek van de jongens en meisjes van de Blueberry-Club, lid van de Klim- en bergsportfederatie in Vlaanderen. De Bleuberry-Hill beschikt over drie zalen: de grote zaal (16 meter hoog), een kleinere zaal (8 meter hoog) en een boulderzaal (voor kortere routes zonder beveiliging waar valmatten liggen). Daarnaast was er ook nog de mogelijkheid om een speleo parcours (200m) te doen of een technisch speleo parcours (10m) te volgen. Lore en ik klommen eerst in de boulderzaal om er wat in te komen en daarna vooral in de kleinere zaal. Op het einde van de klimsessie hebben we het er even op gewaagd in de grote zaal, maar dan vooral om de ‘echte klimmers’ te bewonderen.

Klimvaardigheidsbrevet

Indoorklimmen wordt ook wel muurklimmen genoemd. Bij deze sport leer je de klimtechnieken door op artificieel geconstrueerde muren en grepen een route naar boven te klimmen. Maar indoorklimmen is door zijn hoogtes niet zonder gevaar. Je moet beveiligd worden door de juiste knopen, zekeringen en touwen. Om zelfstandig te mogen klimmen en iemand te mogen beveiligen moet je dus eerst een opleiding volgen van 4 lessen met aansluitend een examen om zo het klimvaardigheidsbewijs 1 (=KVB 1) te behalen. Ik had geluk dat ik mee was met Lore aangezien Lore al zo’n klimvaardigheidsbrevet had. Zij kon me dan ook de juiste veiligheidstechnieken aanleren en zichzelf en mij beveiligen. (Daarnaast kun je ook indoor klimmen KVB 2 halen, outdoor klimmen KVB3 en adventure klimmen KVB4.) Lore kan trouwens met haar brevet in alle klimzalen van de Benelux terecht om te klimmen.

Ain’t no mountain high enough

Voor ik deze klimsessie volgde, had ik er nooit echt bij stilgestaan dat de kleurrijke grepen in de zaal bedoeld waren om aparte parcours uit te stippelen. Je mag in principe altijd maar je voeten en handen plaatsen op grepen van dezelfde kleuren. Om het niveau van de klimroutes te bepalen, wordt met cijfers gewerkt. Route 3 is gemakkelijk, route 7 al heel moeilijk. Wij startten dus bij 3 :-). We zorgden ervoor dat de veiligheidsketen in orde was en deze startte met de gordel van de klimmer die met een dubbele achtknoop (te zien op de foto hierboven.) vasthangt aan het touw. (Soms wordt er nog een stopknoop na de achtknoop gelegd voor extra beveiliging.) De keten gaat verder via het touw naar boven, waar het touw altijd aan twee ankerpunten vasthangt. De keten gaat weer naar beneden naar de persoon die zekert/beveiligt. Het touw hangt tenslotte vast met een musketon en een zekerapparaatje (zie foto hierboven, zekerapparaat in het oranje) aan de gordel van de persoon die zekert. De veiligheidsknoop wordt tijdens klimmen gelegd voor als het touw uit de handen van de zekeraar zou schieten, zo zit er toch nog rem op.

Full body workout

Klimmen is eigenlijk een sport waarbij je je hele lichaam moet gebruiken. Van je vingertoppen om je vast te klampen aan de grepen tot de toppen van je tenen om je lichaam in balans te houden. Je moet niet per sé heel krachtig zijn (al zijn die spierbundels mooi meegenomen), maar je moet vooral je techniek goed beheersen. Als je de juiste techniek gebruikt, trek je niet continu op je spieren en kan je het veel langer volhouden. Sowieso worden wel alle spieren getraind tijdens het klimmen en hoe beter je de techniek onder de knie hebt, hoe minder je moet nadenken en hoe meer je kunt genieten.

Team Super Tramp

Nadat je heel veel indoor geoefend hebt en de techniek volledig beheerst, kun je ook naar buiten, de natuur in. Zo was daar ook een team aan het trainen die van zodra een gaatje in hun agenda vrij komt, erop uit trekt in de bergen. Dat team heet: Team SuperTramp, super sympathieke mannen die me direct foto’s toonden van hun zotte avonturen toen ik meer info vroeg. Zo slapen zij soms al zwevend in een tentje die vastgemaakt is aan een berg, brrrr!

Bergen verzetten

Muurklimmen is een heel sociale sport want je moet sowieso met twee zijn om het te kunnen uitoefenen. Met twee kun je bijna letterlijk bergen verzetten. Er zijn sowieso ook nog andere klimmers in de zaal aanwezig en iedereen helpt iedereen. Het is daarnaast ook een heel afwisselende sport, geen enkele route en geen enkele klimsessie is dezelfde. Opgelet: concentratie moet er toch wel zijn en hoogtevrees laat je beter thuis. Geen sport voor mietjes maar zeker het uitproberen waard!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Klimmen Naast Een Portie Lef Ook Veel Techniek Nodig - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Klimmen Naast Een Portie Lef Ook Veel Techniek Nodig - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Klimmen Naast Een Portie Lef Ook Veel Techniek Nodig - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Klimmen Naast Een Portie Lef Ook Veel Techniek Nodig - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie