Swimsuits voor triatlons? Waarom, welke maat?

Begin juni dit jaar deed ik mijn eerste 1/8e triatlon en eind juni mijn eerste 1/4 triatlon. Uiteraard ging dit gepaard met de nodige voorbereidingen. 1 aspect was het zwemonderdeel in open water. Of het nu gaat om 600 meter, 1  km of 3,8 km, wetsuits of swimsuits zijn daarbij heel erg handig. Waarom? Wat doen swimsuits precies? Hoe onderhoud je zo’n pakken? Je ontdekt het in deze blogpost.

Swimsuits? Waarom?

Een swimsuit wordt naast triatlons ook gebruikt voor de duiksport, bij het kajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. Er bestaan heel veel soorten swimsuits in alle maten, vormen en kleuren. Een swimsuit moet goed aansluiten, maar je moet uiteraard nog gemakkelijk je armen kunnen bewegen bij het zwemmen of sporten. De gladde buitenkant (Super Composite Skin) laat je gemakkelijker door het water glijden. De materie waaruit het pak bestaat is neopreen.

Houd je warm

Een swimsuit is een pak dat oorspronkelijk gemaakt is tegen onderkoeling en dient als thermische isolatie. Om warm te blijven, komt er een beetje water in het pak dat door het lichaam wordt opgewarmd en je zo warm houdt. Het pak voelt eigenlijk een beetje aan als een 2e huid. Mijn neopreen 2 mm pak zorgt voor comfort in water tussen 18°C en 22°C.

 

Verbetert je houding

Swimsuits zorgen daarnaast voor extra drijfvermogen door de dikkere BPR neopreen panelen in het pak. Het stimuleert een hoge horizontale positie van je lichaam. Zo bespaar je veel energie tijdens het zwemmen in open water, en blijft er meer energie over om snel te zwemmen.

 

Maakt je sneller

Als de temperatuur optimaal is om te zwemmen en je houding ideaal is, komt dat je zwemtechniek en tijd alleen maar ten goede. Zeker wanneer je uitgeput geraakt zoals een 1/8e triatlon waarbij je start met een sprint in het water. Zo zwom ik toch een stuk sneller en gemakkelijker met zo’n pak.

 

Fastskin technologie

Snelle en kwalitatieve zwempakken maakte Speedo al onder andere door de Fastskin technologie die verwerkt wordt in de  wedstrijdpakken en zwembrillen van topzwemmers. Er bestaat een onderzoeks- en ontwikkelingsteam die continu het Fastskin Racing Systeem optimaliseren aan de hand van 3D-scans van topsporters en computersimulaties van de bouw van die sporters in het Speedo Aqualab. Maar Speedo heeft nu ook een range wetsuits uitgebracht in verschillende prijscategorieën. Voorlopig kan ik weg met het instapmodel de Speedo Fastskin Proton fullsuit, maar wie weet wordt ik ooit een zotte zwemmer en heb ik een ander pak nodig ;-)…

 

Speedo Fastskin Proton Fullsuit

Het Proton wetsuit is een erg goed instapmodel.

Het pak kost €249 en is uitermate geschikt voor de beginnende triatleet, de zwemmer die kennis wil maken met het zwemmen in buitenwater of voor de zwemmer die op zoek is naar een comfortabel wetsuit met extra drijfvermogen.

Dit pak is neopreen 2 mm en uiterst rekbaar. De platte naden zorgen voor nog meer flexibiliteit.

Maat

Met deze maattabel kan je perfect je maat bepalen, voor dames:

wetsuits Speedo

Bron: personalswimming.nl

 

Deze maattabel is voor heren:

wetsuits Speedo

Bron: personalswimming.nl

Hoe onderhoud je zo’n swimsuit?

Na elk gebruik (of dat nu in chloor is of in open water) moet je het pak afspoelen met zuiver water. Laat het drogen en bewaar het pak op een droge plaats. Ik plooi het pak ook zo weinig mogelijk op en hang het pak op aan een kapstok om de materie niet te beschadigen en de functionaliteiten zo goed mogelijk te behouden.

 

P.S. Bij vragen over het aanschaffen van zo’n pak, contacteer me gerust via Instagram of Facebook!

Meer artikels

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Mijn 1e marathon in 2020 ?!

Eind januari kondigde ik het al aan: dit jaar zou ik mijn eerste marathon lopen. Met de nadruk op ZOU. Want toen kwam het Corona virus er een stokje voorsteken...

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Mijn 1e marathon loop ik in...

Een tijdje terug hield ik bijna dagelijks het Instagram account van Rotterdam Marathon in de gaten. De inschrijvingen gingen snel, mijn vertrouwen of ik wel een marathon zou aankunnen, ging minder snel. Tot ik bevestiging kreeg bij Energy lab via NN running club dat die marathon na mijn knieblessure en met mijn conditie zou moeten lukken. Hoe dan ook, die 1e marathon is toch heel erg speciaal. Waar ik die zal lopen, vertel ik je in deze blogpost.

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Doel voor 2020: kan jij het al raden?!

Waaaah, ik kan/durf/mag het eindelijk vertellen: in april 2020 loop ik (fingers crossed) mijn eerste marathon ooit! Lees in deze blogpost waarom dit zo speciaal voor mij is en hoe ik aan mijn marathonavontuur begon.

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Mijn eerste ‘triatlon’-ervaring en de aanloop ernaar toe

Vorige week deed ik mee aan een event waarvan ik nooit had gedacht dat ik dit ooit zou doen. Een achtste triatlon, de Poco Loco Roeseltriatlon 2019. In mijn ogen was een marathon het mooiste sportieve doel die je kon behalen. Tot mijn knieblessure in juni 2017 die droom aan diggelen sloeg (ik zat net aan de helft van mijn marathontraining). Ik moest op zoek naar alternatieven voor lopen. Het werd fietsen en zwemmen. De link naar triatlon werd snel gelegd. Lees hier mee hoe ik me voorbereidde en alles beleefde.

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Garmin – Fenix 5S plus getest én goedgekeurd

De Garmin Fenix 5S Plus met geïntegreerde hartslagmeter blinkt nu al enkele maanden rond mij pols en ik kan echt niet meer zonder (de tanlines op mijn arm bevestigen dit 100%)! Dag en nacht draag ik het. Maar wat maakt dit toestel zo goed? Welke functies zitten er allemaal op? Kan je ermee zwemmen? Je leest het allemaal in deze blogpost.

Ten opzichte van de vorige Garmin Fenix is het een facelift van 65 gram met nieuwe functies zoals muziek opslaan in het interne geheugen (zalig om zonder gsm te gaan lopen!), contactloos betalen / Garmin Pay (ideaal als je geen cash geld bijhebt!) door de NRC chip en trendline popularity rounding. Maar ook de bestaande functies zijn nog beter uitgewerkt.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie