Thailand: wat moet je allemaal weten voor vertrek?

Mijn vriend en ik kregen de kans om op fietsvakantie te gaan naar Thailand. Het werd de reis van ons leven! Wat moet je weten over Thailand, wat moet je vooraf in orde brengen om te kunnen vertrekken en wat neem je allemaal mee? Je leest het in deze blogpost.

Lien Mobile travel agent van Connections

Via reisagent Lien De Meulemeester van Connections boekten wij onze trip naar Thailand. Lien heeft tonnen reiservaring en is zelf al 3 x in Thailand geweest. Dit maakte de boeking ZO gemakkelijk. Omdat zij een mobiele reisagent is, was zij àltijd bereikbaar, ook na de kantooruren. Voor het boekingsproces moesten wij niet fysiek afspreken, alles kon gewoon via mail, telefoon of Whatsapp. Face to face op afspraak kan, maar is niet noodzakelijk. Eens in Thailand aangekomen was Sofie Coucke, ook een West-vlaamse zoals ik :), het aanspreekpunt ter plaatse. Zij leidt alles voor Connections in goeie banen in Thailand. Altijd handig dat je in het Nederlands kan communiceren in zo’n ver land!

Thailand = land van de glimlach

Ongeacht wat je doet, wie je bent, hoe je je gedraagt, de Thai (= de bevolking uit Thailand wordt zo genoemd) zijn echt ALTIJD vriendelijk en geduldig! Zelfs al hebben ze niet veel of leven ze vaak in armoede, ze blijven altijd lachen! Ook zijn ze niet opdringerig naar toeristen toe. Dit is een totaal ander gevoel dan dat je bijvoorbeeld in Egypte of Tunesië bent waar ze je continu aanspreken en achterna roepen. In de hotels wilden ze altijd onze valiezen dragen. Voor ons was dit uiteraard niet nodig maar dit laat je best toe omdat ze zich anders beledigd voelen. De Thaise maatschappij is ook zeer tolerant voor iedereen: een ladyboy, een kleurrijke tiener of homo’s, echt iedereen is er welkom!

Belangrijke documenten

Internationaal reispas (en visum)

Een internationaal reispas moet je aanvragen in de stad waar je woont. Neem een goeie pasfoto mee en houd in gedachten dat die reispas nog moet gemaakt worden en dat je dit dus niet direct meekrijgt. Heb je al zo’n reispas, check dan zeker de geldigheidsduur want deze dient minimum 6 maand na de datum van je terugreis geldig te zijn.

Verblijf je langer dan 30 dagen in Thailand, dan heb je een visum nodig. Dit kan je aanvragen bij het Thaise Consulaat in Antwerpen of Luik of bij de consulaire afdeling van de Thaise ambassade in Brussel (dit geld ook voor kinderen en baby’s). Meer info erover vind je hier.

Bron: Expatica

Belgische/Nederlandse paspoort

Hoewel je jouw Belgisch of Nederlands paspoort niet nodig hebt in Thailand, heb je die wel nodig in de luchthaven van België/Nederland. Vergeet die dus zeker niet en check ook de geldigheidsduur vooraf.

Bankkaart of Credit card

Afhankelijk van hoeveel je wil betalen om geld af te halen (zie hieronder) neem je best een bankkaart of credit card mee. Vergeet dit zeker niet vooraf open te stellen voor landen buiten de EU. Ik deed dit via de bankapp, maar neem misschien het best contact op met je bank indien twijfel.

Reis- en vliegdocumenten

Uiteraard kun je niet vliegen of inchecken zonder geldig bewijs dat je betaald hebt. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal via mail maar je kan dit ook afdrukken zodat je alles op papier bij je hebt.

Farmacie

Inentingen

Inentingen voor Thailand zijn niet verplicht, maar is het lang geleden dat je voor Hepatatis B bent ingeënt, dan doe je dit best. Ook een inenting tegen de klem is geen overdreven luxe.

Reisapotheek

Je moet voorzien zijn op de vele muggen die vooral beginnen te steken bij schemering (‘s morgens en ‘s avonds bij zonsopgang en zonsondergang). Neem daarom zeker muggenspray mee met 50% deet van bij de apotheek. Een gewone muggenspray die we hier gebruiken is daar niet sterk genoeg. Daarnaast is ook zonnecrème vanaf factor 30 een must, zelfs al is het bewolkt, je kan er heel hard verbranden! Dan is een goeie aftersun ook heel erg welkom. Vervolgens hadden wij een tas vol met pillen mee voor maag en darmklachten omdat het eten daar anders is dan hier. Maar die hebben we gelukkig geen enkele keer nodig gehad!

Reisbijstand en/of annulatieverzekering

Je weet nooit wat er gebeurt ter plaatse, maar behandelingen in ziekenhuizen zijn daar heel erg duur en de kosten kunnen zelf oplopen tot €1.250.000!! Dus zorg er voor dat je een goeie reisbijstandsverzekering hebt. De prijs valt mee (al vanaf €42 per persoon) en je komt niet voor verassingen te staan achteraf ! Kan je om de een of andere reden toch niet vertrekken en moet je je reis annuleren? Dan heb je best een annulatieverzekering. Die kan je afsluiten via Connections. Bij mij zat die standaard inbegrepen als ik betaal met mijn Credit Card (Gold), maar vaak is de prijs rond de 4.9% op de totaalsom, dus misschien ook de moeite waard, je weet maar nooit…

Kledij

In Thailand is het heel erg warm. Wij gingen dan ook nog eens tijdens het regenseizoen dus wij hadden wel dagelijks een bui. Door de temperatuur droog je heel snel. Een regenjas / poncho of een hoes om over je rugzak te doen kan wel handig zijn. Om muggen voor te zijn, kan je lange broeken en t-shirts met lange mouwen dragen, maar ik vond dat te warm (en sprayde me goed in met muggenspray).

Pas je kledij ook aan als je tempels bezoekt: je schouders moeten bedekt zijn en als vrouw moet je rok of kleed tot onder de knieën komen. Heb je toch een kort shortje aan? Neem dan een lange sjaal mee om je benen te bedekken.

Electronica

Fotgrafie

Uiteraard neem je ook best een fototoestel mee om alles op beeld vast te leggen. De kleuren in het straatbeeld zijn daar zo mooi en alles is er kleurrijker dan hier. Opgelet: als je mensen fotografeert, vraag je best wel toestemming uit respect. Ik gebruikte de Nikon Coolpix W300 compactcamera. Dit toestel is veel handiger in gebruik en lichter dan mijn grote spiegelreflexcamera. Doordat het toestel waterproof is, moest ik die ook niet opbergen bij een harde regenbui. Met zijn wifi verbinding en de bijhorende app (Snapbridge) zette ik de foto’s ook in een handomdraai op mijn Instagramaccount. Alle foto’s in deze en volgende blogposten over Thailand zijn genomen met dit toestel, tenzij anders vermeld.

GSM

Je gsm bijhouden is handig maar let op: mobiele data buiten Europa is gigantisch duur! Daarom kocht ik een 4G kaartje voor €15 van zodra we toekwamen in de luchthaven. Ik had er ongeveer 5 GB data voor en kon al mijn apps zoals Whatsapp, Instagram, Facebook,.. blijven gebruiken. Af en toe stak ik mijn oude simkaartje in mijn gsm om mijn berichten te kunnen lezen.

Ik vind het ook altijd handig om externe opladers mee te nemen eens mijn fototoestel of smartphone overdag uitvalt. De stopcontacten in Thailand zijn anders dan de Europese, maar wij kunnen alles daar zonder problemen inbrengen.

Thaise Munteenheid

THB

In Thailand is de munteentheid de Thaise Baht of THB. 1 euro = 37,9900000 THB. Ik vergeleek het met de oude Belgische Frank (waar 1 euro = 40 BEF, remember ;)), maar mijn vriend gebruikte toch liever zijn rekenmachine ;). Vooraf hadden wij aan onze bank 3.500 THB gevraagd zodat we toch al een 92,13 euro bij ons hadden om de reis te starten.

Geld wisselen/afhalen/betalen

Je kunt geld wisselen in een wisselkantoor of uit de muur (ATM’s) halen, maar dat doe je niet gratis. Geld afhalen in een land met een vreemde valuta is tot een bepaald plafondbedrag goedkoper met een bankkaart, maar hoe hoog dit plafondbedrag is, is afhankelijk van de wijze waarop banken de meerkosten berekenen. Dus check dit zeker vooraf met je eigen bank(en)!
In mijn geval was kwam er €4,96 + 1% en 1,60 % wisselkoerscommissie bij als ik geld afhaal met mijn creditcard. Hoe dan ook is betalen in een land met vreemde valuta voordeliger met een kredietkaart! Vraag die dus tijdig aan als je die niet hebt.

Fooi

In Thailand is het heel gebruikelijk dat er voor diensten en service een fooi wordt gegeven. In België is dit in de prijs inbegrepen, daar zijn de mensen vaak geheel afhankelijk van deze tips en fooien. Hoeveel betaal je nu het best? Enkele richtlijnen:

  • Een lokale gids: 100 baht per persoon per dag
  • Een lokale chauffeur: 50 baht per persoon per dag
  • Een bagagist: 20 baht per valies
  • Een kamermeisje: 20 baht per dag
  • Restaurant of bar: 10 % als dit niet vermeld is op de rekening als ‘service charge’

Vliegen

Je kan rechtstreeks vliegen, maar wij vlogen eerst van Brussel naar Doha (6u) en daarna van Doha naar Bangkok (7u). Onze vliegmaatschappij was Qatar Airways (Lien van Connections had dit gekozen voor ons). De vlucht vloog letterlijk voorbij! Het overstappen verliepen heel vlot en wij moesten ons niets meer aantrekken van de bagage. Dit werd voor ons in orde gebracht.

Check minimaal 3 uur voor vertrek in. Wegens veiligheidsredenen gelden op de meeste luchthavens strenge restricties op handbagage.

Om te vliegen heb ik vaak standaardzaken mee zoals: een kussen, een dekentje, een koptelefoon,  een Ipod of laptop om films te bekijken, een ooglapje tegen het licht, oordopjes tegen het lawaai, kousen tegen de koude en lippenbalsem tegen de droge lippen. Maar dit hadden we allemaal niet nodig! Qatar Airways had al die zaken voor ons voorzien. In de stoel voor ons was een tv met touchscreen geïnstalleerd zodat we de hele vlucht up-to-date films/documentaires/series konden kijken of muziek konden beluisteren terwijl we onder een dekentje lagen met warme kousen aan! Ook het eten was heel lekker en er was drank à volonté ;). Op de luchthaven aangekomen in Thailand stond een chauffeur ons op te wachten.

Bij aankomst krijg je op het vliegtuig immigratieformulieren om in te vullen. Eén luik moet je afgeven aan de immigratiecounter bij aankomst in Thailand, het andere moet je goed bewaren en dien je af te geven bij het verlaten van Thailand.

De laatste checks @ thuisfront

Check heel goed hoeveel kg je bagage mag wegen. Is het in de tussenvlucht 30 kg maar in het doorgaan en terugkeren 20 kg, beperk je dan tot 20 kg. Bijbetalen voor extra bagage is nooit leuk.   Twijfel je altijd of je het bv fornuis wel goed hebt afgelegd? Neem dan een foto van het fornuis van zodra je vertrekt, dan kan je gerust ademhalen. Thailand bezoek je vaak niet in een week, dus zorg ervoor dat iemand je planten komt water geven en je post ledigt uit de brievenbus.

Next up: blogposten over Bangkok, Sukhothai en Chiang Mai

Hierna ga ik nog drie blogposten wijden aan Thailand over drie verschillende locaties die wij bezocht hebben: Bangkok in het ZuidenSukhothai in het midden en Chiang Mai in het Noorden van Thailand. Houd dus zeker mijn Instagram of Facebookpagina in de gaten waar ik laat weten wanneer de nieuwe blogpost online staat! Moesten jullie nog vragen hebben, stel ze gerust ook hieronder! Dan beantwoord ik ze met plezier!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Thailand Wat Moet Je Allemaal Weten Voor Vertrek - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Thailand Wat Moet Je Allemaal Weten Voor Vertrek - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Thailand Wat Moet Je Allemaal Weten Voor Vertrek - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Thailand Wat Moet Je Allemaal Weten Voor Vertrek - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie