Wakeboarden: dé ideale zomeractiviteit

Daar stond ik dan, midden in het kanaal te boarden op de golven die de boot maakte. Af en toe kwam de zon tussen de wolken piepen. Het leek alsof ik helemaal alleen op het water ‘stond’. Dit was echt een zalig gevoel. Ik probeerde wat naar links en rechts te boarden en te bewegen over de golven heen maar genoot vooral van het mooie uitzicht. Ik probeerde ook eens te springen, maar het board kwam niet veel omhoog (misschien is dit voor een volgende sessie). Af en toe passeer ik langs de Vaart in Izegem en zie ik mensen wakeboarden. Elke keer denk: ‘Wauw, tof! Ik moet dat ook wel eens doen’. En zo gezegd zo gedaan! Vorige week ging ik wakeboarden op het kanaal Roeselare-Leie en ik vond het super! Gelukkig lukte het mij dan ook nog eens om recht te staan op dat board :)! Lees hier meer over de Izegemse Watersport Vereniging en mijn ervaring met het wakeboarden.

De Izegemse Watersport Vereniging

De IWV ligt langs de oevers van het kanaal Roeselare-Leie. Het is dé place to be voor watersportliefhebbers, in het bijzonder voor wakeboard, wakesurfen, waterski en toervaart. De club telt zo’n 250 leden van alle leeftijden waarvan een 40 tal leden een eigen boot hebben. De overige leden gebruiken de recent aangekochte mooie MasterCraft boot van de club. IWV is bovendien aangesloten bij de erkende sportfederatie “Waterski Vlaanderen” en behaalde reeds meerdere keren een 3-sterren jeugdsportlabel.

Initiatieles volgen?

Wilde je al altijd eens van het wakeboarden proeven zonder dat je daarvoor een abonnement moet kopen? In Izegem kan het! Voor een initiatieles voor niet-leden betaal je €30 (en leden €20). Deze lessen gaan door op donderdagavond (wakeboarden en wakesurfen) of op zaterdagmorgen (waterskiën) op een tijdstip naar keuze. Je hoeft enkel te bellen of te sms’en naar volgend nummer (clubgsm): 0460/97.95.15. Wat krijg je dan allemaal voor deze prijs?

  • Een ervaren lesgever
  • Het gebruik van een wetsuit
  • Een verzekering
  • De huur van het materiaal (wakeboard, waterskiën, surfboard)
  • Het gebruik van de boot met een ervaren piloot en begeleider
  • Het gebruik van de douches achteraf

Het wakeboarden in groep is uniek en kan dus bij IWV! De idéale groepsactiviteit (teambuilding op het werk, vrijgezellenactiviteit met vriendinnen, een gezinsuitstap,…) als je ’t mij vraagt!

Mijn 1e wakeboard­ervaring

Om 19u30 aangekomen, deed ik mijn wetsuit aan en klom ik samen met Lynn (de pilote) en Angelo (de ervaren boarder) in de boot. De boot is nog geen 2 jaar oud en dat zie je ook: het interieur van de boot is heel fancy en alles is geautomatiseerd.  Als we niet recht geraken op dat board, zal het zeker niet aan de boot liggen ;-). Angelo en Lynn legden mij heel goed uit hoe ik eraan moest beginnen. Ik sprong in het water en het water was lekker warm na een zwoele zomerdag: zo’n 21 graden!

Je begint liggend op je rug in het water met je board horizontaal voor jou gebonden, je knieën geplooid en je armen moeten gestrekt tussen je knieën het touw vasthouden zoals je hieronder op de foto kunt zien. Van zodra de boot snelheid maakt, moet je eigenlijk niet veel doen waardoor je gestrekte armen eerst aangetrokken worden en je eigenlijk gewoon moet volgen met de rest van je lichaam. Dat maakt het net zo moeilijk! Je wil je been- en armspieren gebruiken om stabiel recht te staan maar eigenlijk moet je gewoon ontspannen en wachten tot je rechtgetrokken wordt door het touw. Deze 1e stap hebben we toch enkele keren moeten herhalen voor ik recht kon staan. Vele slokken kanaalwater later, stond ik er dan :-). Wat een fantastisch gevoel!

Je staat dus recht op het board dat nog horizontaal onder je voeten ligt. Van zodra je rechtstaat, gaat het bijna automatisch maar dan moet je wat draaien zodat je board verticaal onder je lichaam komt te liggen. Dit doe je door je gestrekte armen ofwel naar je linkerheup ofwel naar je rechterheup te brengen (afhankelijk van wat je ‘beste voet voor’ is), je benen volgen automatisch. Als stap 1 gelukt is, is stap 2 eigenlijk ‘peanuts‘

Daar stond ik dan, midden in het kanaal te boarden op de golven die de boot maakte. Af en toe kwam de zon tussen de wolken piepen. Het leek alsof ik helemaal alleen op het water ‘stond’. Dit was echt een zalig gevoel. Ik probeerde wat naar links en rechts te boarden en te bewegen over de golven heen maar genoot vooral van het mooie uitzicht. Ik probeerde ook eens te springen, maar het board kwam niet veel omhoog (misschien is dit voor een volgende sessie 

2 dagen later dacht ik nog altijd terug aan die wakeboardsessie, want amai wat waren mijn armen stijf! En die stijfheid verdween pas na enkele dagen. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb ;-)!

Na de inspanning… de onstpanning

Naast een clublokaal en douches, beschikt IWV over een ruim terras met uitzicht op twee havens, geschikt voor 50 pleziervaartuigen. Het clublokaal ’t Schroefke, is een gezellige bistro waar je lekker kunt eten en in de bar kun je terecht voor een praatje met een drankje. Het is de ontmoetingsplaats voor leden, maar ook wandelaars, fietsers of andere toevallige passanten zijn er zeker welkom. Af en toe worden er ook feestjes georganiseerd.

Lid worden?

Er zijn drie formules om lid te worden van IWV:

  • -18 jaar: €60/jaar: verzekering inclusief
  • + 18 jaar: €78/jaar: verzekering inclusief
  • Met het gezin: €100/jaar: verzekering exclusief

Springen lukte van mij nog niet, maar Angelo, de ervaren boarder die mee was kon er wel wat van! Whoaaa:

Internationaal Kampioenschap Wakeboarden

Niet zo sportief aangelegd maar zie je graag actie ? Op 3 september 2016 gaat het Internationaal Kampioenschap Wakeboarden Flanders Open door in de Izegemse Waterclub Vereniging! Dit wordt een dag vol plezier en ’s avonds wordt er afgesloten met een fuif: “Roses on the bridge”, allen daarheen dus!

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Wakeboarden De Ideale Zomeractiviteit - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Wakeboarden De Ideale Zomeractiviteit - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Wakeboarden De Ideale Zomeractiviteit - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Wakeboarden De Ideale Zomeractiviteit - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie